graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

jabłka w cieście piwnym 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jabłka w cieście są bardzo smaczne najlepiej jeść jeszcze ciepłe

jabłka w cieście piwnym 2

Składniki:

jabłka w cieście piwnym 2

 

  • 0,5 kilograma kwaskowych jabłek
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

jabłka w cieście piwnym 2
Mąkę wsypać do miski dodać do niej żółtka ,piwo i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ,na koniec do ciasta dodać pianę z ubitych białek,ciasto ma być gęste. Jabłka obrać se skórki wydrążyć ziarenka a następnie jabłka pokroić na grube plastry. Plastry jabłek namaczać w przygotowanym cieście,olej rozgrzać na patelni i na rozgrzany olej wkładać namoczone  w cieście jabłka. Piec je z obu stron na złoty kolor,po upieczeniu posypać  cukrem pudrem.