Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajka z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka z majonezem nadziewane smażoną wątróbką z kurczaka.

Jajka z wątróbką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka z wątróbką

 

  • 4 jajka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • 4 łyżeczki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka z wątróbką
Wątróbki (użyłam z kurczaka) oczyścić, przekroić na pół każdą, obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Wątróbki oprószyć z obu stron solą i posypać przyprawą do kurczaka, a następnie usmażyć na rumiano, lekko przestudzić i pokroić na 8 kawałków. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane jajka ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Z połówek jajek ostrożnie wyjąć żółtka (żeby nie uszkodzić białek). Żółtka rozgnieść i dokładnie wymieszać z majonezem, odrobiną soli i pieprzu. Do białek, w miejsca po żółtkach, włożyć po kawałku usmażonej wątróbki. Na wątróbkę nałożyć masę z żółtek i majonezu (można ją najpierw przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i wycisnąć na wątróbkę). Podawać np. na kolację.
Jajka z wątróbką
Ugotowane ostudzone i obrane ze skorupek jajka.
Jajka z wątróbką
Obtoczona w mące przyprawiona i smażona na oleju wątróbka.
Jajka z wątróbką
Kawałki usmażonej wątróbki włożone do białek w miejsca po żółtkach.