motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Oponki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki to doskonały deser, polecany szczególnie w okresie karnawału.

Oponki karnawałowe

Składniki:

Oponki karnawałowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg sera białego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:

Oponki karnawałowe
Przygotowanie. Wszystkie składniki należy razem wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, na grubość około 5 mm i szklanką wykroić koła, następnie kieliszkiem w środku każdego koła wykroić mniejsze kółeczko. Powstałe oponki należy piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe posypać cukerm pudrem.