katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łaciaty torcik serowo budyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Smaczny torcik pieczony przykryty śmietanową pierzynką. Bez kremu a smaczny, z dodatkiem pysznych truskawek.

Łaciaty torcik serowo budyniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łaciaty torcik serowo budyniowy

 

  • masa budyniowa

 

  • budyń śmietankowy 2 szt
  • kakao 2 łyżki kopiaste
  • cukier 3-4 łyżki
  • mleko 3 szkl

 

  • masa serowa

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • na ciasto

 

  • maka 2 szkl
  • jajko 1 duża szt
  • cukier 1/2 szkl
  • masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)
  • kakao 2 łyżki kopiaste

Sposób przygotowania:

Łaciaty torcik serowo budyniowy
Budyń mieszamy z kakao i gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Ugotowany budyń przestudzamy .Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy ok 15 min w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem spód i boki dużej tortownicy . Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osączamy.

Ser łączymy z serkiem danio, jajkiem, mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Jeśli trzeba dosładzamy. Na spód tortownicy kupkami wykładamy budyń i zalewamy masą serową. Na koniec wciskamy w masę przygotowane truskawki.

Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji. Ciasto pieczemy do ze złocenia ok 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto dość mocno schładzamy.

Wierzch ciasta zakrywamy śmietaną przygotowaną wg przepisu na op. Można do śmietany pod koniec ubijania dodać żelatynę.

Dekorujemy truskawkami i listkami mięty albo też dowolnie. 
Łaciaty torcik serowo budyniowy
Ukrojony kawałek torcika proszę się częstować.