mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Mój faszerowany karpik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karp nie tylko na wigilijny stół.

Mój faszerowany karpik

Składniki:

Mój faszerowany karpik

 

  • 450 g fileta z karpia
  • 2 jajka
  • 20 g rodzynek
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 ml brandy
  • 2 saszetki cytrynowej herbaty
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mój faszerowany karpik
Na początku musimy delikatnie zdjąć skórkę z karpiowych filetów. Następnie surową rybę zmielić drobno przez maszynkę. Do zmielonej ryby dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy i wymieszać tak, aby cała masa była jednolita. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę rybną musimy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią aluminiową. Przygotować średniej wielkości garnek. Napełnić go 3-3 l wody. Rybną masę gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i bardzo dobrze schłodzić. Następnie przygotować 250 ml gorącego naparu herbacianego z dwóch saszetek. Dodać do niego żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Wystudzonego karpia pokroić w plastry, pożelować delikatnie glazurą i odstawić do lodówki. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka