misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Makaron z marchewką i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gotowe danie przełożyć na podgrzany talerz, posypać grubo posiekanymi pestkami dyni i ziołami włoskimi...

Makaron z marchewką i ziołami

Składniki:

Makaron z marchewką i ziołami

 

  • 30 g makaronu razowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki ziół włoskich
  • 3 łyżki rosołu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki pestek z dyni
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Makaron z marchewką i ziołami
Makaron razowy ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Marchewki oczyścić, opłukać, osuszyć, obrać, pokroić wzdłuż w cienkie paseczki.
Olej rozgrzać, podsmażyć cebulę. Dodać marchewki, dusić 10 minut pod przykryciem, kilkakrotnie wymieszać.
Rosół połączyć ze śmietaną i sokiem z cytryny, całość wlać do marchewki, wymieszać.
Makaron odcedzić, starannie odsączyć na sitku, dodać do marchewki, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na podgrzany talerz, posypać grubo posiekanymi pestkami dyni i ziołami włoskimi.