światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Meksykańskie sakiewki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smak Meksyku ukryty w malutkich sakiewkach to pyszny pomysł na nieco inne niż tradycyjne podanie naleśników.

Meksykańskie sakiewki

Składniki:

Meksykańskie sakiewki

 

  • mieszanka warzyw meksykańskich w sosie
  • pierś z kurczaka
  • kawałek sera żółtego do starcia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

Meksykańskie sakiewki
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na patelni. Kiedy nabierze złotego koloru dorzucamy mieszankę warzy meksykańskich w sosie, mieszamy i czekamy do zagotowania, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Ścieramy ser żółty na tarce. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy mleko, wodę i mąkę. Ubijamy na gładką masę. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Oleju możemy dodać to ciasta, wtedy nie musimy go już wlewać na patelnię. Kiedy mamy już upieczone naleśniki możemy przygotować sakiewki. Na środku naleśnika układamy niewielka porcję naszego meksykańskiego nadzienia, kładziemy odrobinę sera i przewiązujemy szczypiorkiem tworząc sakiewkę. Przed podaniem wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.