zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mielone kukurydziano pomidorowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

nietypowe kotlety mielone ...........

Mielone kukurydziano pomidorowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone kukurydziano pomidorowe

 

  • 300 g mięsa wieprzowego ( łopatki )
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 4 suszone pomidory ( w oliwie )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 szk mleka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób przygotowania:

Mielone kukurydziano pomidorowe
Cebulę i czosnek obierz i umyj. Kukurydzę odsącz z zalewy, pomidory odsącz z oleju i drobno pokrój w kosteczkę. Bułkę namocz w mleku a gdy nasiąknie odciśnij z nadmiaru mleka. W maszynce do mięsa zmiel mięso, cebulę ( możesz ja pokroić w kostkę i nie mielić ), czosnek i bułkę i wyłóż później do miski. Dodaj kukurydzę i pomidory oraz jajko i przyprawy i wyrób masę. Na patelni rozgrzej olej. Formuj kotlety ( u mnie dziś owalne ), panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na rumiano. Podawaj np. z ziemniakami i fasolką szparagową lub dowolną surówką.
Mielone kukurydziano pomidorowe
przygotuj wszystkie składniki na kotlety.
Mielone kukurydziano pomidorowe
uformowane kotlety smaż z obu stron na rumiano.