Sposób przygotowania:
Mleczko waniliowe.
Mleko zagotować z wanilią i ostudzić. Jajo utrzeć z cukrem i rozprowadzić powoli z mlekiem, ciągle ucierając lub unijając trzepaczką, tak aby roztarte biało jaja połączyło się z mlekiem na jednolitą płynną masę. Następnie wysmarować masłem, 2 filiżanki napełnic je płynna masą, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować pod przykryciem 1/2 do 3/4 godzin, aż mleczko zetnie się. Czy mleczko jest juz gotowe sprawdzamy nożem, jeśli ostrze zanurzone do mleczka jest czyste, tzn. że mleczko jest już gotowe. Następnie gotowe mleczko należy ostudzić w filiżankach, następnie zalać wydzielona serwetką i przez odwrucenie filiżanek wyłożyć na tależyku. Przybrac konfiturami lub podać sok słodzony z typu kwaśnych.