MadLen

MadLen

Kucharz
[Przepisów: 2]

Mleczne herbatniki na drugie śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki dodatkowi mleka w proszku herbatniki mają ciekawy smak i są bardziej pożywne niż zwykłe ciasteczka. Znakomite na drugie śniadanie.

Mleczne herbatniki na drugie śniadanie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mleczne herbatniki na drugie śniadanie

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka w proszku instant
  • 0,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 150 gram masła w temperaturze pokojowej
  • Tabliczka białej posiekanej czekolady
  • Skórka starta z pomarańczy lub cytryny

Sposób przygotowania:

Mleczne herbatniki na drugie śniadanie
1. Masło i cukier ubijaj mikserem aż stanie się jasne i puszyste.
2. Powoli dodawaj rozmącone w miseczce jajka nie przerywając miksowania (uważaj – zbyt szybkie dodanie jajek może zwarzyć masę).
3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku i skórkę z pomarańczy, zmiksuj. Do gotowej masy wmieszaj pokruszoną czekoladę.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Z ciasta formuj nieduże kulki i układaj na blasze zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszcz przyciskając widelcem do powierzchni, żeby stworzyć ozdobny wzorek.
6. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Mleczne herbatniki na drugie śniadanie
Najlepiej smakują z filiżanką świeżo zaparzonej herbaty