migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Musaka po mojemu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego.

Musaka po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musaka po mojemu

zapiekanka

beszamel

Sposób przygotowania:

Musaka po mojemu
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny.

Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego ulubionego owalnego naczynka.

Ugrillowane bakłażany podzielić na trzy części. Jedną część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Potem znowu ułozyć wartwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzchu ułożyć ostatnią część bakłażanów.

Przygotować beszamel.

Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszac aby nie było grudek. Następnie wlać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Gotowym sosem polać zawartośc naczynia. Na wierzch posypać odobiną mielonej słodkiej papryki.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.
Musaka po mojemu
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut
Musaka po mojemu
Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej.
Musaka po mojemu
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor.
Musaka po mojemu
Beszamelem polać zawartośc naczynia. Na wierzch posypać odobiną mielonej słodkiej papryki.