migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejna moja wariacja naleśników ze szpinakiem. Tym razem do szpinaku dodałam liście młodej botwiny, farszem przełożyłam naleśniki jak tort i zapiekłam w piekarniku.

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

 

  • naleśniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

 

  • farsz
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g liści młodej botwiny
  • 200 g fety
  • pieprz dp smaku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1- 2 garście startego żółtedo sera
  • słodka papryka do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Etap 1 Przygotować farsz, liście pokroić i przesmażyc,dodac fetę.
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Etap 2 Następnie z ciasta usmażyć naleśniki.
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Etap 3 Gotowym farszem posmarowac naleśniki, przekładać je jak torcik
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Etap 4 Na wierzchu posypać startym serem,użłożyć plastry mozzarelli i posypac słodka papryką.