nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Smażona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pasuje na niedzielny obiad

Smażona karkówka

Składniki:

Smażona karkówka

 

  • ok. 40-50 dag karkówki
  • przyprawa do karkówki (polecam firmy Prymat)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażona karkówka
1. Mięso myjemy, kroimy najpierw w plastry, a następnie każdy z nich na pół. Posypujemy dokładnie przyprawą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy. Czosnek rozgniatamy w prasce i dodajemy do jajek. Mieszamy.
3. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim kawałki opanierowanego mięsa. Przez chwilę obsmażamy na dużym ogniu, a następnie ok. 20-25 minut smażymy na najmniejszym palniku.
5. Podajemy na ciepło.