cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna wieloskładnikowa sałatka, która może być podana jako samodzielne danie z chrupiącym pieczywem.

Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami

 

  • /2-3 porcje/

 

  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 czerwonej cebuli /lub szczypiorek/
  • 100-150 g tuńczyka -kawałki w oliwie lub oleju
  • 50 g czarnych oliwek
  • mix dowolnych sałatek
  • kilka liści ruccoli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami
-Bakłażan, cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.

-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.

-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.

-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.

-Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.

-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę. -Cebulę drobno posiekać.

-Do warzyw dodać tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.

-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.

-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.

-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.

-Przygotowanym sosem polać sałatkę.

-Ozdobić listkami rukoli.

-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.
Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami
Grillowane warzywa pomidory jajka tuńczyka i pozostałe składniki ułożyć w salaterce lub na półmisku i doprawić do smaku.