Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka jest wyjątkowo smaczna, zdrowa i pełna witamin.

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

Składniki:

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

 

  • 30 dag cienkiego makaronu ryżowego
  • 25 dag krewetek koktajlowych
  • pęczek rzodkiewek
  • 8 - 10 kostek marynowanej dyni
  • czerwona cebula
  • garść kiełków soi
  • łyżka ziaren sezamu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka startego kłącza imbiru
  • 1/3 strączka czuszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 5 listków młodej mięty
  • ocet winny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami
Trochę makaronu odłożyć, a pozostały przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić, przełożyć do salaterki. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Rzodkiewki ( 2 zostawić do dekoracji) pokroić w zapałkę. Kiełki przelać wrzątkiem, osuszyć. Do salaterki z ugotowanym makaronem dodać krewetki, osączoną z zalewy dynię, kiełki i pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać drobno posiekaną czuszkę i dymkę wraz ze szczypiorem, imbir, oliwę, olej sezamowy, sok wyciśnięty z cytryny, wszystko wymieszać i doprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i ewentualnie jeszcze octem winnym. Polać tym sosem sałatkę, wymieszać. Przed podaniem udekorować cząsteczkami rzodkiewki, miętą, uprażonym na suchej patelni sezamem oraz pozostałym makaronem krótko obsmażonym w głębokim oleju i osączonym na papierowym ręczniku.