dominiczka

dominiczka

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Sernik z Kratka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik z kratką. Doskonałe ciasto na święta i nie tylko! Ilość na typową dużą blachę sernikową.

Sernik z Kratka

Składniki:

Sernik z Kratka

 

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem)
  • 9 jaj
  • paczka rodzynków
  • 1 kostka masła (może być 1/2 kostki margaryny "Kasi" + 1/2 kostki masła)
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik z Kratka
Cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto - brązowy.

Tagi:

sery ser