czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik ze śłiwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodził z "Poradnika domowego",ale warto wypróbować go u siebie bo jest pyszny i taki inny.

Sernik ze śłiwkami

Składniki:

Sernik ze śłiwkami

 

 

  • Masa:

 

 

  • Dekoracja:

 

Sposób przygotowania:

Sernik ze śłiwkami
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia ,dodać jajko,cukier,mleko i posiekane masło lub margarynę.Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej tartą bułką formy-tortownicy (30 cm),nakłuć widelcem i piec ok.10 minut w temperaturze 200 stopni.Śliwki umyć,przekroić na połówki i po usunięciu pestek osączyć na sicie.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek.Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą pianę ,potem wciąż miksując dodać ser porcjami i sypki budyń.Powstałą masę serową połączyć łyżką z ubitą na krem śmietaną i ubitą z szczyptą soli pianą z białek.Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorącym jeszcze rozsmarować masę serową ,na wierzch ułożyć połówki śliwek,posypać je bułką tartą wymieszaną ze zmielonymi migdałami.Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ,wystudzić i posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.