jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Są doskonałe nie tylko na święta, ale również jako przekąska.

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

 

  • Składniki:
  • 4 filety śledziowe a la matjas,
  • Około 8-10 suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie),
  • Olej (około 5 łyżek),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 2 -3 szczypty cynamonu,
  • Pieprz, papryka , 2 -3 liście laurowe,
  • Około 0,5 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Śledzie namaczamy na około 30 minut, po czym odsączamy. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej miód oraz koncentrat. W dalszej kolejności podlewamy całość wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, liście laurowe, ocet i przyprawy. Dusimy całość około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie kroimy śledzie. Gdy sos będzie już zimny mieszamy go z rybą. Odstawiamy na około 12 godzin.

Tagi:

śliwki