zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Śledzie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne śledzie o delikatnym smaku, pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak. Cebulka, odrobina gałki i pomidory czynią cuda, polecam.

Śledzie z pieczarkami

Składniki:

Śledzie z pieczarkami

 

  • 6 płatów śledziowych
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól,
  • 2 listki laurowe
  • pieprzu sporo świeżo mielonego
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie z pieczarkami
Śledzie moczymy co najmniej 2 godziny, płuczemy, odsączamy, kroimy w paseczki. Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w paseczki, smażymy na oleju do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przecierem pomidorowym oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem. Wszystko trwa ok. 5 minut, dobrze jeśli cebula się mocno nie zrumieni i zachowa chrupkość. Studzimy wszystko, potem dorzucamy pokrojone śledzie, mieszamy, wrzucamy do słoja i na 24 h do lodówki. Jeśli postoją dzień dłużej będą jeszcze lepsze.