Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Śledzie na żółto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śledzie wymoczyć w wodzie. Ze śmietany przygotować sos: wymieszać śmietanę z musztardą, sosem sojowym, kremem z gorczycy oraz kurkumą.

Śledzie na żółto

Składniki:

Śledzie na żółto

 

  • 4 matiasy
  • 4 jaja na twardo
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka kremu z gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka sosu tao tao jasnego
  • sok z cytryny do smaku
  • ½ pęczka koperku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie na żółto
Śledzie wymoczyć w wodzie( około 3 godzin). Ze śmietany przygotować sos: wymieszać śmietanę z łyżeczką musztardy, sosem sojowym, kremem z gorczycy i kurkumą. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Układać na talerzykach śledzie z jajkami pokrojonymi w ósemki, posypać posiekanym koperkiem i zalać sosem. Odłożyć do lodówki na ok. 30 minut, żeby smaki się połączyły i podawać. Smacznego.

Tagi:

sosy