Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 369]

Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie pyszne danie - mógłbym jeść i jeść - myślę że warto wypróbować.

Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem

 

  • 20 krewetek ( mrożone, bez pancerza )
  • tłuszcz do smażenia / oliwa i masło
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki chili sosu ( lee kum kee )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem
► Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, następnie nożem naciąć grzbiet wzdłuż krewetki, wyciągnąć jelito i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i nadziać na szpadelki. ► Na patelni zarumienić pokrojony czosnek i wyjąć, następnie w tym samym tłuszczu smażyć krewetki po kilka minut ( 2 minuty ) z obu stron. Pod koniec smażenia dodać czosnek, chili sos i przyprawić przyprawami. ► Tak przygotowane krewetki mają bardzo intensywny smak i ciekawy aromat, doskonale smakują ze szpinakiem i frytkami ale mogą stanowić również samodzielne danie.
Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem
Po usmażeniu krewetki mają bardzo intensywny smak i ciekawy aromat - doskonale smakują ze szpinakiem i frytkami.
Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem
Krewetki odsączyć - ręcznikiem papierowym osuszyć - nadziać na szpadelki.
Szaszłyki z krewetek ze szpinakiem
Krewetki rozmrozić - nożem naciąć grzbiet krewetki - wyciągnąć jelito i wypłukać pod bieżącą wodą.