anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Szarlotka wyśmienita

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szarlotka jest wspaniała:)

Szarlotka wyśmienita

Składniki:

Szarlotka wyśmienita

 

  • ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru+ 3 łyżki do piany
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 margaryna palma 250 g
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • Masa
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka czubata cynamonu
  • 1/2 litra mleka
  • 1½ budyniu śmietankowego lub dowolny smak z cukrem
  • 3 kostki czekolady
  • 1 kisiel słodka chwilka smak dowolny(dałam malinowy)

Sposób przygotowania:

Szarlotka wyśmienita
Z mąki,żółtek,cukru,cukru waniliowego,proszku do pieczenia,margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao,jeszcze raz dobrze zagniatamy.Białe ciasto pod mrażamy. Ciemne ciasto,wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x24(ciasto będzie wysokie w takiej blaszce)) wyłożoną papierem do pieczenia. Obrane jabłka .pokrojone w większą kostkę,wykładamy na ciemne ciasto. Posypujemy cynamonem,gotujemy budyń,wylewamy na ciasto,czekamy aż przestygnie. Ubijamy pianę, z zimnych białek z odrobiną soli,na sztywno. Pod koniec ubijania,dodać 3 łyżki cukru i kisiel słodką chwilkę. Wyłożyć na przestudzony budyń,na to zetrzeć białe ciasto. Pieczemy w 180ºC około 50-60 min. Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy startą czekoladą. Smacznego polecam.