agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

palestynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na święta i różne okazje.

palestynka

Składniki:

palestynka

 

  • ciasto:
  • 1kostka Palmy
  •  1szklanka cukru
  •  4 jajka (piana)
  •  1 ½ szklanki mąki
  •  2 łyżeczki proszku
  •  4 łyżki wódki
  •  2łyżki kakao
  • krem:
  • 1 ½ kostka masła
  •  1 szklanki cukru
  •  1 całe jajko + 3 żółtka
  • 4 łyżki wódki
  •  kakao
  • 10 dag rodzynek, orzechów, migdałów
  • polewa:
  • ¾ kos. Palmy
  •  ¾ łyżki kakao
  •  3 łyżki pudru
  •  

Sposób przygotowania:

palestynka
Palmę ubić z cukrem. Kolejno ubijać z mąką i proszkiem. Następnie dodać wódkę i kakao cały czas ubijając. Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek. Wylewamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Jajko in żółtka sparzyć wrzątkiem i ubić na parze. Masło ubijamy z cukrem, dodając masę z jajek. na koniec dodajemy wódkę, kakao, orzechy, rodzynki i migdały. Ciasto przekroić 2 razy wzdłuż aby powstały 3 placki ciasta. Następnie przełożyć je kremem. Wszystkie składniki na polewę zagotować razem w rondelku, cały czas mieszając. Po przestygnięciu polać nią gotowe ciasto.