Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Papryka w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy przygotowujemy zapasy na zimę.

Papryka w zalewie octowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka w zalewie octowej

 

  • 5 kg papryka,
  • 6 szklanek woda,
  • 2 szklanki ocet,
  • 3 ziarenka na słoik pieprz czarny ziarnisty
  • 2 ziarenka na słoik ziele angielskie
  • 2 łyżki Sól,
  • 1 łyżka cukier,
  • 1 łyżka na słoik olej

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie octowej
Paprykę umyć, wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić w grube paski. Kawałki papryki ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać po łyżce oleju, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego. Z wody, octu, soli i cukru zagotować zalewę, przestudzić i zalać paprykę, słoiki szczelnie zakręcać. Pasteryzować przez kilka minut. Należy uważać, żeby pasteryzacja nie trwała zbyt długo, ponieważ papryka będzie wtedy zbyt miękka.
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej 2010
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej 2010

Tagi:

papryka