Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pizzerinki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, domowe pizzerinki z pieczarkami i mozzarellą.

Pizzerinki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z pieczarkami

 

 

  • nadzienie:
  • 400g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • kula mozzarelli
  • 200g sera żółtego

 

  • sos:
  • mały koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z pieczarkami
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, najpierw podsmażyć cebulę, po paru minutach dodać pieczarki. Dusić razem i odparować sok z pieczarek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokruszone drożdże, stopniowo dolewać ciepłą wodę, dodać sól i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. Ser żółty zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry, koncentrat zmieszać z oregano (ilość wedle uznania), dodać odrobinę soli, pieprzu i pare łyżek wody. Z wyrośniętego ciasta uformować cienkie placki (wyszły 4 średnie i cienkie pizze) posmarować je sosem, nałożyć farsz pieczarkowy, ułożyć ser mozzarella oraz żółty. Ewentualnie posypać oregano. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temp. 180st. C.
Pizzerinki z pieczarkami
Z mąki, soli, drożdży i wody zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Pizzerinki z pieczarkami
Mozzarelle pokroić, ser żółty zetrzeć, rozmieszać koncetrat z oregano.
Pizzerinki z pieczarkami
Uformować placki z ciasta i rozsmarować na nich sos oraz pieczarkowy farsz.
Pizzerinki z pieczarkami
Składniki potrzebne do pizzerinek + farsz pieczarkowy.