Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Pieczeń cielęca w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie obiadowe

Pieczeń cielęca w sosie koperkowym

Składniki:

Pieczeń cielęca w sosie koperkowym

 

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 12-proc.
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek koperku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca w sosie koperkowym
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Natrzeć czosnkiem, posypać skórką otartą z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 min. Uformować w pieczeń i obwiązać nicią. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 1 godziny, często polewając sosem z pieczenia (200 stopni C). W rondelku stopić masło, posypać mąką i, mieszając, zasmażyć na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić szklanką wlewanego stopniowo bulionu i, cały czas mieszając, zagotować. Do sosu dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkami oraz po siekany koperek. Sos mocno podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Miękkie mięso wyjąć, usunąć nici, pokroić na plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać polaną koperkowym sosem, z dodatkiem kopytek.