aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pieczona łopatka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, soczysta pieczona łopatka

Pieczona łopatka.

Składniki:

Pieczona łopatka.

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka.
Mięso dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosek pokroić w plasterki. Przygotowane mięso natrzeć papryką, pieprzem, vegetą i solą, obłożyć cebulą i czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie usunąć cebulę i czosnek. Mięso skropić olejem i włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę i dokadnie związać rękaw. Ułożyć na brytfannie wyłożonej folią aluminiową lub naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5-2 godziny w temp. 190 stopni, aż do miękości.

Tagi:

beza bezy