Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Pikantny sernik

         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Pikantny sernik

Składniki:

Pikantny sernik

 

  • 30 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 30 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantny sernik
Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na gr ok 1/2 cm i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut w 200 st (gotowe ciasto powinno nabrać złotego koloru). Ostudzić i wyjąć z formy. Rzodkiewki oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Część pokroić w cienkie słupki a część w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Garść posiekanego szczypiorku odłożyć do dekoracji. Twaróg zmieszać z zposiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Masę serową rozłożyć na kruchym spodzie. Na wierzchu ułożyć w "klepsydry" na przemian siekany szczypiorek i rzodkiewki. Rzodkiewkami pokrajanymi w plasterki udekorować środek tortu.

Tagi:

ciasto sernik