LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Placki owsiane z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie szybkie, łatwe i tanie.

Placki owsiane z sosem grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki owsiane z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Placki owsiane z sosem grzybowym
Płatki owsiane zalac 2 szklankami gorącej wody. Odstawic. Przygotowac sos: grzyby ugotowac na miękko; zrumienic mąkę z masłem, rozprowadzic wywarem z grzybów, dodac posiekane grzyby, zagotowac. Przyprawic do smaku np. solą, pieprzem. Do płatków dodac jajo, sól, pieprz i dokładnie wymieszac. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dodac mąki. Gotowe ciasto wykładac łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyc na złoto z obu stron. Gotowe placki wyłożyc na talerz i polac sosem. Podawac z ulubioną surówką.
Placki owsiane z sosem grzybowym
Płatki owsiane zalane dwiema szkłankami wrzącej wody.
Placki owsiane z sosem grzybowym
Smażenie placków owsianych na gorącym tłuszczu na złoto.
Placki owsiane z sosem grzybowym
Gotowanie sosu grzybowego do smażonych placków owsianych.