Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne placuszki z filetem z kurczaka, pieczarkami i kapustą kiszoną. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą

Składniki:

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą

 

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 150g kapusty kiszonej,
  • 4 pieczarki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • rozmaryn suszony,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą

Przygotowanie składników

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą
Kurczaka mieszamy z kapustą, cebulą, pieczarkami, natką, jajkami i przyprawami.

Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odciskam sok. Kapustę drobno kroję. Cebulę oraz pieczarki obieram i kroję w małą kostkę.

Natkę pietruszki drobno siekam.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.

Formowanie placuszków

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą
Z przygotowanej masy formuję owalne kotleciki.

Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki.

Smażanie

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą
Placuszki smażę na rumiano z każdej strony.

Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką.