agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pleśniak ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pleśniak ze śliwkami węgierkami- pyszne ciasto na deser

Pleśniak ze śliwkami

Składniki:

Pleśniak ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze śliwkami
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Margarynę posiekać nożem, dodać do niej mąkę i śmietanę. Jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy. Wyrobić wszystkie składniki ciasta na jednolite, sprężyste i gładkie ciasto, następnie owinąć je w folię aluminiową i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę w celu schłodzenia. Następnie śliwki węgierki umyć pod bieżącą wodą, wypestkować. Następnie wyjąć ciasto i podzielić je na trzy równe części, blaszkę wysmarować tłuszczem, pierwszą część ciasta równomiernie rozłożyć na blasze. Na cieście ułożyć śliwki węgierki, oprószyć je mąką. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wyrobić ciasto wraz z kakao, następnie kakaowe ciasto rozwałkować i nałożyć na śliwki. W dalszej kolejności należy ubić pianę z białek wraz ze szczyptą soli, piana musi być sztywna. Pianę równomiernie należy nałożyć na ciasto kakaowe. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce o grubych otworach i posypać na ubita pianę z białek. Ciasto przygotowane w ten sposób należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180-200 stopni C na około 50-60 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu serwować ciasto.