Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do posiekanych jabłek można dodać odrobinę cukru i mielonego cynamonu.

Rożki z jabłkami

Składniki:

Rożki z jabłkami

 

  • 1 szkl mąka,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 10 dag masło,
  • 1 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 2 szt jabłka

 

Sposób przygotowania:

Rożki z jabłkami
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder i cukier waniliowy, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę i żółtko, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, pokroić w kwadraty 4x4cm. Na każdy kawałek ciasta kilka plasterków jabłek, złożyć na pół i zlepiać przeciwległe brzegi. Rożki ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut