marta0512

marta0512

Kucharz
[Przepisów: 13]

Rolada szpinakowo-łososiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Estetyczny wygląd i super smak powodują, że ta rolada szybko znika ze stołu podczas rodzinnych spotkań.

Rolada szpinakowo-łososiowa

Składniki:

Rolada szpinakowo-łososiowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowo-łososiowa
1.      Rozmrozić szpinak na sitku.
2.      Ubić pianę z białek, a żółtka ubijać osobno.
3.      Osączony szpinak wymieszać z ubitym białkiem i żółtkiem.
4.      Prostokątną blachę (40×20 cm) do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
5.      Rozsmarować na papierze masę szpinakową.
6.      Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C
7.      Po wyjęciu z piekarnika blachy, ciasto chwilkę ostudzić, a następnie za pomocą ściereczki masę zrolować.
8.      Wymieszać twaróg z jogurtem, skórką cytryny, koperkiem, gałką muszkatołową.
9.      Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
10.  Rozwinąć ciasto, posmarować masą twarogowo-jogurtową, wzdłuż jednego boku rozłożyć plastry łososia.
11.  Zrolować, zawinąć ponownie w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.