SUPERPRZEPIS

Roladki z makiem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Roladki z makiem Więcej zdjęć (5)

Pyszne krucho drożdżowe roladki

Składniki:

Roladki z makiem

 

  • margaryna palma - 500 g
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 1 kg
  • drożdże - 100 g
  • jajka - 4 szt
  • kwaśna śmietana - 5 łyżek
  • cukier - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 opak
  • mleko ciepłe - 0,5 szkl
  • dżem wiśniowy - 1 słoik
  • mak mielony suchy- 3 łyżki
  • DODATKOWO
  • jajko - 1 szt
  • mleko -4 łyżki

Sposób przygotowania:

Roladki z makiem
Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem. Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.
Roladki z makiem
Z podanych składników przygotowany rozczyn
Roladki z makiem
Rozczyn został wymieszany z pozostałymi składnikami
Roladki z makiem
Z ciasta przygotowano roladki i pokrojono po skosie
Roladki z makiem
Roladki ułożono na blasze posmarowane jajkiem i posypane makiem

Tagi:

jajko jajka mak