mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Roladki faszerowane cukinią i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne roladki z dodatkiem szałwii

Roladki faszerowane cukinią i boczkiem

Składniki:

Roladki faszerowane cukinią i boczkiem

 

  • 8sznycli z indyka po 100g
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka szałwii
  • 180g cukinii
  • 8 plasterków boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 125ml wytrawnego białego wina
  • 200g śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Roladki faszerowane cukinią i boczkiem
Plastry mięsa umyć, osuszyć, lekko rozbić przez folię spożywczą. Przyprawić solą i pieprzem. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki. Cukinię oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Na każdym sznyclu ułożyć plaster boczku, porcję cukinii i listków szałwii. Sznycle zwinąć, spiąć wykałaczkami. Olej mocno rozgrzać na patelni, smażyć na nim roladki z każdej strony po kilka minut. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Dodać do mięsa, zeszklić. Podlać roladki 3/8L wody i białym winem, dusić na małym ogniu 10minut. Czetry łyżki śmietany odłożyć, pozostałą dodać do sosu. Roladki gotować jeszcze 10minut na małym ogniu. Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Odłożoną śmietanę połączyć z żółtkami, dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Roladki przełożyć na półmisek, polać sosem.

Tagi:

cukinia indyk