Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy z truskawkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Na sezon truskawkowy - dzieci uwielbiają

Racuchy z truskawkami

Składniki:

Racuchy z truskawkami

 

  • 50 dag truskawek
  • 2 jajka
  • 1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki ) lub jogurt
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + cukier do posypania
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z truskawkami
Żółtka zmieszać ze śmietaną lub  jogurtem , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone truskawki ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami . Owoce dodawać do ciasta w ostatnim momencie bo puszczą sok i ciasto się rozrzedzi. Podawać na świeżo , bo jak polezą to zmiękną .

Tagi:

jajka jajko