Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rafaello z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis wynalazłam na zagranicznej stronie. Rafaello z marchewki wyglądało bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to ze zdrowe, to jeszcze smaczne.

Rafaello z marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello z marchewki

Na kulki rafaello

  • marchewka - 470 g
  • miód - 5 łyżek
  • wiórki kokosowe - 270 g
  • sok z cytryny

Do środka

Sposób przygotowania:

Rafaello z marchewki
Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, skropić sokiem z cytryny i na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do odparowania soku. Następnie dodać wiórki kokosowe, mieszając zostawić na słabym ogniu jeszcze przez minutę.

Zestawić patelnię z ognia, dodać miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Po schłodzeniu z marchewki formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce umieścić po jednym migdale. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych , odstawić do lodówki na 1 godz.

Smacznego.
Rafaello z marchewki
Marchewki obrane utarte na tarce o drobnych oczkach
Rafaello z marchewki
Marchewka starta przeniesiona na patelnię
Rafaello z marchewki
Do marchewki dodane zostały wiórki kokosowe
Rafaello z marchewki
Z wymieszanej masy marchewkowej uformowano kulki