eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zwykła rybka w innej wersji.

Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką

Składniki:

Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką

 

  • 4 mniejsze filety pangi(może być inna ryba)
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego imbiru z zalewy
  • 1 papryczka chili z zalewy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cytryna-sok

 

  • mąka do oprószenia ryby
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką
Wszystkie składniki marynaty ubić trzepaczką.Umytą rybę osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na kawałki,zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin.Pieczarki pokroić na pół plasterki,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodac pieczarki,cebulę,pieprz,sól i przesmażyć.Wlać śmietanę i zagotować.Mąkę dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody,wlać do pieczarek i zagotować.Rybę wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju.Przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego.Na rybę wyłożyć pieczarki z sosem i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

Ja podałam z ziemniakami i marchewką z kalafiorem(przepis w mojej galerii).