Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielkanocne zawijane z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe zawijańce z nadzieniem. Można użyć dowolnego dżemu lub konfitury.

Wielkanocne zawijane z powidłami

Składniki:

Wielkanocne zawijane z powidłami

 

  • 50 dag mąka,
  • 2 sztuki żółtka jaj,
  • 1 sztuka jajko,
  • 100 ml mleko,
  • 3 dag drożdże,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 6-7 dag margaryna,
  • 0,5 słoiczka powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne zawijane z powidłami
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Drożdże wkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodać jajeczny puch, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodać roztopioną Kasię. Wyrabiać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać z niego kawałki, wałkować. Placki ciasta smarować powidłami śliwkowymi i zwijać. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia i piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni.