Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Brzoskwinie można zastąpić nektarynkami.

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

Składniki:

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami
Śliwki pokroić na połówki, zalać wrzącą wodą, odłożyć na 1/2 godziny. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawą curry, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Mięso umyć osuszyć pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie w rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso, podsmażyć, wlać wino, przykryć i dusić około 10 minut. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestki pokroić na cząstki. Pokrojone brzoskwinie i zamoczone śliwki wymieszać z mięsem, dusić około 8 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, połączyć ze śmietaną, dodać do sosu, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.