Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Wieprzowina zza ,, chińskiego muru ,, :

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Miodu jako przyprawy używam od dawna . Okazuje się , że miód jest również używany w kuchni chińskiej .

Wieprzowina zza ,, chińskiego muru ,, :

Składniki:

Wieprzowina zza ,, chińskiego muru ,, :

 

  • 1 kg mięsa od szynki ( uformowane w tzw. kulkę )
  • 7 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego + 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki miodu kasztanowego + 1/2 łyżeczki
  • mielony pieprz kolorowy
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 grzybki Mun
  • 5 suszonych grzybów ( podgrzybki )
  • 3 duże cebule
  • 2 długie ogórki
  • 1 mała puszka fasolki zielonej bardzo drobnej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
  • 4 łyżki pokrojonego szczypioru ( biała część od cebulki )
  • papryka czerwona marynowana z miodem pokrojona w paseczki
  • marynowane miniaturowe patisony
  • 1/2 łyżeczki suszonego tamaryndowca

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina zza ,, chińskiego muru ,, :
Zrobić pastę przyprawową z oleju, sosu sojowego, miodu, pieprzu , imbiru . Natrzeć dobrze mięso i zostawić w lodówce na 24 godziny . Grzyby namoczyć . Tamaryndowiec zalać 2 łyżkami gorącej wody W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju . Obsmażyć otartą z marynaty ( marynatę zostawić ) szynkę na rumiano z każdej strony.Dodać pokrojone w pół plasterki cebule , grzyby ( jedne i drugie ), całe ząbki czosnku zalać wodą tak by zakryła mięso. Gotować ok 2 godzin na małym gazie tak by sos zgotował się do objętości ok 1 szklanki , cebula sie prawie rozpadła a mięso było miękkie . Ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki- usunąć pestki , pokroić w paski ( ze skórką ) .Zalać pozostała od mięsa marynatą i wymieszać. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić ogórki .Smażyć mieszając aż zmiękną i a marynata na nich zmieni się w karmel - wyjąć z woka .Dolać łyżkę oleju , dorzucić odsączoną fasolkę . Posypać przyprawą do dań chińskich, skropić sosem sojowym ( 1/2 łyżeczki ) i miodem ( 1/2 łyżeczki ). Chwilę smażyć mieszając .Dolać namoczony tamaryndowiec i dusić aż woda odparuje ( tamaryndowiec nada lekko kwaskowatego smaku- jak nie mamy można dodać trochę soku z cytryny do smaku ) Wyjąć mięso i pokroić w paseczki . Podawać mięso z sosem , makaronem chińskim ( takim jak z zupek ale dłuższym - można kupić w paczkach ) ,podanymi osobno grzybami wyjętymi z sosu , ogórkami smażonymi , fasolką na ostro, papryka czerwoną marynowaną z miodem . Każdy sam sobie w miseczce komponuje własny zestaw.Na pewno nie jest to kuchnia stricte chińska - bardziej interesowało mnie wykorzystanie smaków i sposobu podania niż wierność oryginałowi. Na pewno tego rodzaju sos raczej w kuchni chińskiej nie występuje - ale mnie on smakuje .