Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wiosenna sałatka z surimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka pachnąca wiosną. Z całą masą zieleniny- ogórkiem, selerem naciowym i koperkiem do tego makaron i paluszki krabowe

Wiosenna sałatka z surimi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna sałatka z surimi

 

  • 250g paluszków krabowych surimi
  • 150g makaronu ryżowego nitki
  • 1 seler naciowy
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • spory pęczek koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z surimi
Makaron łamiemy na kawałki, wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Surimi kroimy na plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy posiekany seler naciowy, ostudzony makaron, obrany ogórek pokrojony w kosteczkę i posiekany koperek. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.Sos jogurtowy mieszamy z sałatką i podajemy.
Wiosenna sałatka z surimi
W misce mieszamy makaron z selerem ogórkiem i surimi
Wiosenna sałatka z surimi
Dodajemy umyty i posiekany koperek i mieszamy

Tagi:

makaron