smysia234

smysia234

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Tort mozaikowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny tort dla dorosłych

Tort mozaikowy

Składniki:

Tort mozaikowy

 

  • 250 g nutelli
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka naparu herbaty
  • cukier
  • 100 ml rumu
  • krem:
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku

Sposób przygotowania:

Tort mozaikowy
Nutellę zmiksowałam z jajkami. Nie przerywając miksowania , dodałam mąkę. Wstawiłam na 30 minut do lodówki. Ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piekłam 12 minut w 220 s.c .Proszek budyniowy wraz z mąkami rozbełtałam w 3/4 szklanki zimnego mleka. Wlałam do pozostałego gotującego się mleka. Gdy zgęstniał- odjęłam. Wystudziłam. Masło zmiksowałam. Po łyżce dodawałam do niego budyń, a na końcu esencję waniliową. Krem podzieliłam na połowę. Do jednej połowy dodałam czekoladę. Ciasto nasączyłam doprawioną cukrem i rumem herbatą. Szprycą wyciskałam na wierzchu koła z obu kremów. Ciemnego i jasnego.

Tagi:

czekolada