misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort porzeczkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny i dekoracyjny tort o smaku czarnych porzeczek

Tort porzeczkowy

Składniki:

Tort porzeczkowy

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

 

  • Ponadto potrzebne będą do dekoracji:
  • 250ml kremówki
  • ½ cukru waniliowego
  • porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowy

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.

Zimny biszkopt kroimy na 2 krążki.



Porzeczkę z cukrem zagotować i przetrzeć przez sito, masę schłodzić. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić aby spęczniała, następnie w gorącej kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę. Połączyć z masą porzeczkową. Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z zimną masą porzeczkową. Na paterę wykładamy biszkopt (do góry nogami) i zakładamy obręcz tortownicy zabezpieczoną folią spożywczą lub specjalną obręcz.


Wyłożyć masę na biszkopt zostawiając 3 łyżki masy, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozprowadzić resztę masy; powierzchnię wyrównać (w razie potrzeby łopatkę zamoczyć we wrzątku). Tort włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z tortownicy na paterę i dowolnie bok tortu i górę ozdobić bitą śmietaną i owocami.


SMACZNEGO!