cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne, kolorowe i ekspresowe danie na letni obiad o śródziemnomorskim smaku.

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami

 

  • / 2 porcje/
  • 300 g pierożków tortelloni /lub tortellini/ z ricottą i szpinakiem
  • 50 g zielonego pesto /z bazylii/
  • 2 ziemniaki
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju o smaku bazylii/
  • 1-2 łyżki startego sera Grana Padano/lub parmezanu/
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej wody i gotować ok.15 minut. -Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się ziemniaków po 10 -ciu minutach. -Gotować razem. -Odcedzić i przełożyć do miseczki. -Nastawić wodę na pierożki. -Umyte pomidorki przekroić na pół. -Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić ząbek czosnku, dodać pomidorki doprawić do smaku solą , pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć czosnek, a pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem. -Tortelloni wrzucić do wody i gotować w/g zaleceń producenta. -Ziemniaki i fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się pomidory i dobrze podgrzać. -Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać. -Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej wody z makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku. -Gorące pierożki z ziemniakami i fasolką ułożyć na sosie, obłożyć pomidorkami, posypać orzeszkami i startym serem. -Ozdobić listkami bazylii i podawać.
Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
Tortelloni ugotować a pomidorki podsmażyć.
Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
Ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową ugotować a nastepnie podsmażyć.
Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
Ugotowane pierożki wsypać na patelnię z warzywami.
Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
Na talerze lub półmisek wyłozyć pesto a nastepnie tortelloni z warzywami.