agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tęcza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tęcza - cudny i barwny deser na każdą okazję

Tęcza

Składniki:

Tęcza

 

  • 6 sztuk galaretki (każda w innym kolorze)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • kolorowe owoce sezonowe

 

 

Sposób przygotowania:

Tęcza
Przygotować niezbędne składniki. Owoce umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie, osuszyć na ręcznikach papierowych. Każdą galaretkę podzielić na dwie równe części. każdą wsypać do szklanki. ( 5 galaretek dzieląc na połowę da nam 10 szklanek z galaretką, jedną galaretkę pozostawić w całości). Przygotować formę o ciekawym i niebanalnym kształcie. Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia w kąpieli wodnej, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia. Jeśli w lodówce 1 warstwa galaretki w formie zupełnie stężeje to wówczas należy do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać bardzo dokładnie i wylać na galaretkę jako 2 warstwę. Z każdą jedną galaretką należy postępować w ten sam sposób. Należy pamiętać o tym by kolory nie stykały się, tylko każdy inny kolor znajdował się obok siebie. Każdy kolor powinno oddzielać się białym kolorem ze śmietaną. Na wierzchu poukładać owoce kolorowe następnie należy rozpuścić galaretkę o dowolnym kolorze i zatopić w niej owoce.Włożyć po wykonaniu do lodówki i poczekać kilka godzin do zupełnego stężenia, następnie formę z deserem zanurzyć w gorącej wodzie na kilka lub kilkanaście sekund i wyłożyć deser na talerz lub półmisek.