światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tiramisu z amaretto i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny deser rozpływający się w ustach.

Tiramisu z amaretto i czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiramisu z amaretto i czekoladą

 

  • 8 jajek
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • czekolada w proszku do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu z amaretto i czekoladą
Z 6 jajek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijana dodajemy cukier puder i żółtka. Na dużej blasze w temperaturze 180 stopni pieczemy biszkopt przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt dzielimy na dwa mniejsze placki. 2 pozostałe jajka także dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i serek mascarpone. Mieszamy całość razem, aż połączy się w jednolitą całość. W naczyniu żaroodpornym lub w małej blaszce układamy biszkopt. Kawę łączymy z likierem amaretto i nasączamy nią biszkopt- najlepiej za pomocą pędzelka. Kładziemy warstwę kremu i drugi biszkopt. Nasączamy kawą z likierem i znów smarujemy kremem. Ciasto dekorujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą w proszku. Wkładamy do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia, ale można je podać nawet w godzinę po zrobieniu.
Tiramisu z amaretto i czekoladą
Domowy biszkopt to świetna baza do ciasta. Możemy użyć także gotwych biszkopcików.
Tiramisu z amaretto i czekoladą
Dzięki temu, że pieczemy jeden duży biszkopt i przekrawamy go, zaoszczędzimy czas.