slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tiramisu z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę zmieniłam klasyczny przepis na tiramisu. Zamiast mascarpone dałam ricottę a zamiast kakao startą czekoladę. Wyszło lekko i pysznie.

Tiramisu z czekoladą

Składniki:

Tiramisu z czekoladą

 

  • 250 g serka ricotta
  • 20 g czekolady deserowej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 całe jajko+ 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • mięta

Sposób przygotowania:

Tiramisu z czekoladą
Jajko ubijamy razem z 1 łyżką cukru pudru na kogiel- mogiel. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną kawą, mieszamy aż ciasto wchłonie płyn i odstawiamy.

Żółtka ubijamy z cukrem na kogiel - mogiel i dodajemy ricottę, jeszcze chwilę ubijamy aż składniki dobrze się połączą.

Do pucharków (3-4 szt w zależności od wielkości) wkładamy po łyżce kawowych biszkoptów, na to kładziemy po 2 łyżki serka i posypujemy 1 łyżką startej czekolady.

Na czekoladzie kładziemy kawowe biszkopty, 2 łyżki serka i 1 łyżkę startej czekolady. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.

Tagi:

tiramisu deser