Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Truskawkowy piętrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne ciasto z truskawkami.

Truskawkowy piętrowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowy piętrowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 cukire waniliowy
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 kostka masła
  • Mus truskawkowy:
  • 50 dkg truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 fixy do ubijania śmietany
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Truskawkowy piętrowiec
Biszkopt: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlać olej oraz dodać mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Wylać masę na brytfannę wyłożoną papierem i piec około 50-55 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na pół. Krem budyniowy: Z mleka odlać 1/2 szkl, resztę zagotować. W szklance z mlekiem wymieszać budynie oraz cukry. Miszaninę wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Ostudzić. Utrzeć masło. Stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać. Krem wyłożyć na połowę biszkoptu. Mus: Truskawki zblendować i przelać do garnka. Zagotować, wsypać galareki, wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, gęstą masę wyłożyć na krem budyniowy. Ma musie truskawkowym ułożyć równomiernie biszkopty. Masa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Wlać tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody). Zmiksować i wyłożyć masę na biszkopty. Wierzch przykryć drugim biszkoptem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Truskawkowy piętrowiec
Upiec biszkopt i przekroić na pół, przygotować krem.
Truskawkowy piętrowiec
Mus: Truskawki zblendować i przelać do garnka. Zagotować, wsypać galareki, wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, gęstą masę wyłożyć na krem budyniowy.