akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tradycyjna kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dwa kruchutkie ciasta francuskie przełożone masą kremową i bitą śmietaną. Bajeczny wypiek, uwielbiany na całym świecie!

Tradycyjna kremówka

Składniki:

Tradycyjna kremówka

Masa kremowa

Bita śmietana

  • 500 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (polecam domowej roboty)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tradycyjna kremówka

Ciasto francuskie

Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa kremowa

Śmietanę zagotować z 1 szkl. mleka i cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz żółtka (polecam zmiksować mikserem. unikniemy niepotrzebnych grudek w kremie). Mieszankę wlać do gotującej się śmietany z mlekiem. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania jednolitego, jasnego kremu.

Na spód blaszki położyć pierwszy blat ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do góry!) Wysmarować go masą kremową. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Bita śmietana

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Kilka łyżek śmietany wymieszać z letnią żelatyną, a następnie całą mieszankę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Delikatnie i ostrożnie rozprowadzić śmietanę na kremie, przykryć pokrojonym wcześniej na kwadraty drugim blatem ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do dołu). Całość schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej całą noc.) Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!